Blog GROWHOUSEPOLAND
Zdrowa dekoracja. To już było. W modzie znane są powroty, teraz jarmuż.

W sąsiedztwie szklarni ogrodowej możemy z powodzeniem założyć grządki i uprawiać na nich przeróżne warzywa, z jednym z nich może być np. jarmuż. Jest to warzywo mało wybredne co do podłoża, jest mrozoodporny a gdy jego liście przemrożą się są one bardziej smaczne. Najsmaczniejszy jarmuż powinien się znaleźć na naszych talerzach po pierwszych przymrozkach. Będzie to też pretekst aby udać się do zakątka ogrodowego gdzie stoi nasza szklarnia drewniana i coś uszczknąć z niedalekiej grządki, coś zdrowego i EKO. Własnej produkcji. Jarmuż zawiera więcej witaminy C niż wynoszona na piedestały podczas niedzielnych obiadów z rosołem na czele stawki - natka pietruszki. To warzywo o kędzierzawych liściach posiada także pokaźne zasoby witamin z grupy B a także witaminy E, H oraz K. Liście jarmużu zawierają potrzebne białka, kwas foliowy, żelazo, cukry oraz wiele niezbędnych nam składników mineralnych np. potas, magnez, fosfor. Co do uprawy jarmużu to uprawiamy go z rozsady lub z siewu nasion bezpośrednio do gruntu w czerwcu lub lipcu, nie powinniśmy uprawiać jarmużu w miejscach na grządkach gdzie przed nim rosła inna roślina kapustowata. Co ciekawe w przypadku tego warzywa „żniwa” rozpoczynamy już późniejszą jesienią i trwają one całą zimę. Pamiętajmy tylko o okryciu tej rośliny po pierwszych jesiennych przymrozkach. SMACZNEGO!

GROWHOUSE

Nasze szklarnie cedrowe posiadają bardzo szeroki zakres funkcji, uważamy że są to najlepsze szklarnie drewniane na rynku.

POZNAJ NAS

Szklarnie budowane są ręcznie w Anglii, przez profesjonalnych stolarzy, którzy używają drewna z Czerwonego Cedru, czyli świetnego materiału budowlanego, który zapewnia niezwykłą wytrzymałość na niesprzyjające warunki pogodowe.

Zapraszamy do kontaktu

TESSEN
ul. Katowicka 3
43-300 Bielsko-Biała
tel. 504 596 495
email: biuro@growhousepoland.pl